ایلام؛ رتبه سوم تولید گندم باکیفیت در کشور
استان ایلام با کسب رتبه سوم کشور در تولید گندم مرغوب به یکی از قطبهای اصلی تولید این محصول استراتژیک در ایران تبدیل شده است.
به گزارش شکرستان، استان ایلام با کسب رتبه سوم در تولید گندم مرغوب در کشور، جایگاه ویژهای در کشاورزی ایران پیدا کرده است؛ این استان با برخورداری از شرایط اقلیمی مناسب، خاک حاصلخیز و استفاده از تکنیکهای نوین کشاورزی توانسته است به یکی از قطبهای اصلی تولید گندم با کیفیت بالا تبدیل شود.
تولید گندم مرغوب در ایلام نه تنها به تأمین امنیت غذایی کشور کمک میکند بلکه نقش مهمی در توسعه اقتصادی منطقه نیز دارد، حمایتهای دولتی از کشاورزان، برنامهریزیهای دقیق و بهرهگیری از فناوریهای پیشرفته از عوامل کلیدی در این زمینه است.
علاوه بر این آموزشهای مستمر به کشاورزان و افزایش سطح آگاهی آنها درباره روشهای بهینه تولید نیز به بهبود کیفیت و کمیت محصول گندم در این استان کمک کرده است.
گندم نخستین گیاهی است که به وسیله انسان زراعت میشود، به همین دلیل مهمترین گیاه زراعی نیز به شمار میآید، از جمله ویژگیهای گندم که موجب شده است این محصول از گذشته تا به امروز بیشترین سطح زیرکشت را در جهان و ایران به خود اختصاص دهد سهولت حملو نقل، امکان کشت در نقاط مختلف، سهولت در نگهداری و ذخیره کردن آن است.
مهمترین ویژگی گندم که این گیاه را ویژه کرده استفاده از آرد گندم برای تولید نان است؛ تولید گندم در درجه نخست برای تغذیه انسان اهمیت دارد و در درجه دوم این محصول برای تغذیه پرندگان، حیوانات و مصارف صنعتی استفاده میشود.
اهمیت بسیار زیاد این ماده غذایی افزایش محصول گندم از دیرباز مورد توجه بوده است، افزایش محصول گندم همچون سایر فراوردههای کشاورزی بستگی به عوامل مختلفی دارد که علاوه بر افزایش سطح زیرکشت به مقدار عملکرد محصول نیز مربوط میشود و بالا بردن عملکرد محصول نیز تابع عوامل خاصی است که مهمترین این عوامل انتخاب و کشت بذر اصلاح شده، پرمحصول و با کیفیت است.
تحقیقات زیادی برای افزایش تولید گندم و تولید بذر باکیفیت انجام شده است، زیرا تولید گندمهای با کیفیت و بهرهگیری از فناوریهای پیشرفته منجر به تولید آرد و نان باکیفیت نیز میشود.
محصول گندم استان ایلام به لحاظ کیفیت سومین رتبه را در بین استانهای کشور دارد و بالا بودن کیفیت مرهون فعالیت ۱۷ شرکت، متخصصان و کارشناسانی است که در زمینه تولید و فراوری بذر اصلاح شده فعالیت دارند.
به دلیل بالا بودن کیفیت، محصول بذر گندم تولیدی در استان ایلام به ۱۴ استان کشور صادر میشود.
تولید سالیانه بیش از ۲۷ هزار تن بذر اصلاح شده در استان ایلام
حجت عارف، مدیر زراعت سازمان جهاد کشاورزی استان ایلام به خبرنگار ایمنا اظهار میکند: استان ایلام دارای ۱۷ شرکت تولید و فراوری بذر اصلاح شده است که از این تعداد ۱۴ شرکت در زمینه غلات همچون گندم و جو و زیر نظر مرکز تحقیقات کشاورزی و سازمان جهاد کشاورزی فعالیت دارند.
وی میافزاید: این شرکتهای تولید و فراوری بذر، سالانه بیش از ۲۷ هزار تن بذر اصلاح شده را در طبقات مختلف بذری تولید میکنند.
مدیر زراعت سازمان جهاد کشاورزی استان ایلام ادامه میدهد: به لحاظ تنوع ارقام گندم، ۲۶ رقم بذر آبی و دیم در استان ایلام تولید و علاوه بر تأمین نیاز بذری استان ایلام به استانهای دیگر نیز بذر ارسال میشود.
عارف اضافه میکند: در زمینه تولید گندم در سال گذشته بیش از ۳۵۳ هزار تن گندم نام و دورم توسط مراکز خرید گندم خریداری و بیش از ۲۷ هزار تن گندم بذری نیز توسط شرکتهای تولید و فراوری گندم از کشاورزان طرف قرارداد خریداری شده است.
وی با بیان اینکه در مجموع هرسال تولید گندم استان افزایش داشته است و این یک رکورد تاریخی در تولید گندم استان محسوب میشود، عنوان میکند: گندم استان ایلام به لحاظ کیفی سومین رتبه را در بین استانهای کشور دارد و از لحاظ تولید نیز رتبه ۱۴ کشوری را دارد.
تولید و فراوری بیش از ۱۳ هزار تن بذر گندم آب و دیم در ایلام
حمیدرضا شکری، مدیرکل تعاون روستایی استان ایلام نیز از تولید و فراوری بیش از ۱۳ هزار تن بذر گندم آبی و دیم برای توزیع در استان ایلام خبر میدهد و عنوان میکند: تولید انحصاری چند رقم گندم در استان، ایلام را قادر کرده است تا بخشی از بذر گندم مورد نیاز ۱۴ استان کشور را فراهم کند.
وی ادامه میدهد: از آغاز سال زراعی جدید تاکنون، ۱۳ هزار و ۳۳۵ تن بذر گندم در طبقات پرورشی، مادری و گواهیشده توسط سایتهای شبکه تعاون روستایی استان ایلام تولید و فراوری شده و در حال توزیع میان کشاورزان است.
مدیرکل تعاون روستایی استان ایلام خاطرنشان میکند: چهار سایت فراوری بذور متعلق به الگوهای نظام بهرهبرداری تعاون روستایی استان از جمله حسن بربوتی ولیعصر، آبادگران طلایی، چناب دانه و شایسته نرگس فعال هستند و در این سایتها پنج رقم بذر دیم ازجمله دهدشت، کوهدشت، ساورز، پایا و زاگرس و ۱۰ رقم بذر آبی همچون مهرگان، سارنگ، برات، آزادگان، اوج، آینه، جلال، چمران ۲، خلیل و سیروان فراوری میشود.
شکری اضافه میکند: ۳۳۱۱ هکتار از اراضی کشاورزی طرف قرارداد این شرکتها هستند که ۲۴۸۹ هکتار از این اراضی آبی و ۸۲۲ هکتار نیز دیم است.
وی با تاکید بر اینکه میزان بذر گندم تولیدی استان ایلام به حدود ۲۶ هزار تن میرسد، خاطرنشان میکند: الگوهای نظام بهرهبرداری تحت پوشش این مدیریت بیش از ۵۰ درصد بذر مورد نیاز استان را تأمین و فراوری کردهاند.
مدیرکل تعاون روستایی استان ایلام از تمام بهرهبرداران تعاونیهای تحت پوشش درخواست کرد تا از این فرصت برای تهیه بذرهای باکیفیت استفاده و با توجه به شرایط منطقه و توصیه کارشناسان جهاد کشاورزی شهرستانها، بذر مناسب را انتخاب کنند.
۸ رقم بذر گندم اصلاح شده در استان ایلام تولید میشود
علی نجفیفر، رئیس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان ایلام نیز با تاکید بر اینکه بذرهای اصلاح شده شامل ۳۰ رقم گندم است که با توجه به شرایط آب و هوایی در نقاط مختلف استان ایلام کشت میشود، به خبرنگار ایمنا میگوید: از این تعداد هشت رقم آن ویژه استان ایلام است و تنها در این استان تولید میشود.
وی با تاکید بر اینکه هدف از اصلاح بذرها افزایش عملکرد محصولات بوده است، اضافه میکند: مقاومت بذرها در برابر بیماریها و آفات، شوری و کمآبی نیز مورد توجه قرار گرفته است.
رئیس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان ایلام عنوان میکند: صددرصد بذر گواهی شده گندم آبی است و ۶۰ درصد گندم دیم در استان تولید میشود که ۱۸.۲ میلیون دلار صرفهجویی اقتصادی دارد.
نجفیفر خاطرنشان میکند: در حوزه تولید بذر ۱۷ شرکت از جمله ۱۳ شرکت تولید بذر گندم، یک شرکت بذر حبوبات و سه شرکت تولید بذر جو فعالیت دارند.
وی ارقام داریون، آران، هانا، برات، مهرگان و سارنگ را از جمله مهمترین ارقام بذر تولید شده گندم در استان ایلام میداند و عنوان میکند: تولید محصول باکیفیت و سالم توسط کشاورزان استان ایلام یکی از مهمترین برنامههای راهبردی این مرکز است که در این راستا اقدام به پژوهش و پرورش انواع بذر گواهی شده در ارقام مختلف میکند و بعد از تأیید نهایی در اختیار کشاورزان قرار میدهد.
رئیس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان ایلام میگوید: این مرکز تحقیقاتی، آموزشی و ترویجی از سال ۱۳۹۷ تا سال گذشته ۱۴۲ دوره فراگیر آموزشی برای ۱۴ هزار و ۲۸۸ نفر از مدیران و کارکنان سازمان جهاد کشاورزی و ادارات و شرکتهای تابعه این سازمان و ۵۸۴ دوره نیز برای ۱۳ هزار و ۳۲۸ نفر از تشکلهای کشاورزی، کارکنان وظیفه نیروهای مسلح، روستاییان، عشایر، زندانها و دیگر بهرهبرداران بخش کشاورزی برگزار کرده است.
ارسال دیدگاه
مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : 0