کمیسیون اجتماعی با چه کارنامه ای به استقبال سال جدید رفت؟

رویش طرح های توانمند سازی اقشار ضعیف در سال ۱۴۰۰ اقدامات و مصوبات پیگیری شده در سال ۱۴۰۰ کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی در روزهای پایانی سال گذشته، حدود ۹۰ هزار میلیارد تومان اعتبار در بودجه سالانه برای تداوم همسان سازی حقوق بازنشستگان سازمان تامین اجتماعی در نظر گرفته شد و همچنین در مورد بهبود […]

رویش طرح های توانمند سازی اقشار ضعیف در سال ۱۴۰۰

اقدامات و مصوبات پیگیری شده در سال ۱۴۰۰ کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی

در روزهای پایانی سال گذشته، حدود ۹۰ هزار میلیارد تومان اعتبار در بودجه سالانه برای تداوم همسان سازی حقوق بازنشستگان سازمان تامین اجتماعی در نظر گرفته شد و همچنین در مورد بهبود وضعیت بازنشستگان لشکری و کشوری دولت اعتباراتی در بودجه ۱۴۰۱ دیده شده بود که مجلس تلاش کرد این اعتبارات بیشتر از حد مورد نظر باشد هر چند این افزایش حقوق بازنشستگان با واقعیت‌های اقتصادی جامعه بسیار فاصله دارد.

1⃣افزایش ۵۷ درصدی حقوق کارگران

با تلاش دولت، شورای عالی کار و مجلس در سال گذشته شاهد افزایش ۵۷ درصدی حقوق کارگران بودیم که این اتفاق برای اولین بار رخ می‌داد، در این افزایش حقوق نه تنها  کارگران بلکه کارفرمایان هم مورد توجه قرار گرفتند که فشار حداکثری بر آنها وارد نشود تا مجبور به تعدیل نیروی کار خود شوند. در طی یکسال گذشته فراکسیون کارگری مجلس اقدامات موثری برای بهبود وضعیت کارگران داشت از افزایش حقوق و حق مسکن گرفته تا بیمه کارگران، در سال جاری بی تردید این فراکسیون مطالبات این گروه از جامعه را پیگیری خواهد کرد.

2⃣طرح ساماندهی استخدام کارکنان

براساس این طرح افرادی که در حال حاضر با وزارتخانه‌ها و سازمان‌ها در ارتباط مستقیم و غیرمستقیم هستند و حقوق دریافت می‌کنند، دولت مکلف به ساماندهی آنها خواهد بود. برای کارکنان شرکتی، قراردادی و پیمانی آزمونی  برگزار می‌شود و بعد از سیر گزینش جذب دستگاه مربوط می‌شوند و سپس  طی مراحل گزینش که روال خود را دارد بعد از یک یا دو سال قرارداد آنها تبدیل به رسمی می‌شود. با اجرای این طرح تبعیض و بی‌عدالتی در فرصت‌های شغلی از بین می‌رود و امنیت شغلی ایجاد می‌شود.

3⃣بررسی طرح مدیریت تعارض منافع

در سال ۱۴۰۰ نمایندگان مجلس شورای اسلامی با کلیات طرح مدیریت تعارض منافع و بررسی دو شوری آن موافقت کردند و جزئیات این طرح برای رسیدگی به کمیسیون اجتماعی بازگردانده شد.  در حال حاضر در کمیته تخصصی در حال بررسی است و در ماه‌های ابتدایی سال به صحن ارجاع شده و با رفع ایرادات آن تبدیل به یک قانون شود.

4⃣اصلاح ماده ۵ بیمه کارگران ساختمانی

اصلاح ماده ۵ بیمه کارگران ساختمانی از دیگر موضوعات مورد بررسی کمیسیون اجتماعی بود، حدود ۱ میلیون و ۲۰۰ هزار کار‌‌گر ساختما‌‌نی در کشور وجود دا‌رد که تنها نیمی از آنها بیمه هستند، براساس این طرح کلیه کارگران ساختمانی که کارت مهارت دارند بیمه خواهند شد و همچنین بیمه تکمیلی این عزیزان مورد بررسی قرار می‌گیرد.

5⃣بررسی مطالبات  ایثارگران در کمیسیون اجتماعی

تبدیل وضعیت فرزندان ایثارگران از دیگر مباحث کمیسیون اجتماعی بود که در سال گذشته به آن پرداخته شد، فراکسیون ایثارگران مجلس طی جلسات متعددی که  با رئیس بنیاد شهید و مسئولان دیوان محاسبات برگزار کردند تا مشخص شود چه میزان از قانونی که مصوب شده اجرایی شده است، در حال حاضر بسیاری از قوانین مربوط به ایثارگران مغفول مانده است، سازمان‌ها و نهادهایی که در تبدیل وضعیت ایثارگران کوتاهی کردند باید پاسخگو باشند.

6⃣سه شنبه های نظارتی کمیسیون اجتماعی ادامه دارد

سه شنبه‌های نظارتی کمیسیون اجتماعی به بحث عملکرد سازمان‌ها و نهادها اختصاص داده شده، نظارت بر اجرای درست قانون از دیگر موضوعات مهمی بود که دوره های قبل در مجلس مغفول مانده بود، اما در مجلس یازدهم به این موضوع توجه ویژه‌ای شد، به فرض مثال رسیدگی به عملکرد سازمان بهزیستی و کمیته امداد از مهمترین اقدامات کمیسیون بود.

7⃣پیش نویس لایحه «حمایت از زنان در برابر خشونت» در مرحله نهایی شدن

لایحه‌ “حفظ کرامت و حمایت از زنان در برابر خشونت” یکی از لوایح مهم کمیسیون اجتماعی است که در حال حاضر پیش نویس اصلاحی مربوط به موضوع خشونت علیه زنان در مرکز پژوهش ها در حال نهایی شدن است.

8⃣بررسی حاشیه نشینی برخی از شهرها 

در یکسال گذشته سفرها و بازدیدهای میدانی متعددی از حاشیه نشینی برخی از شهرهای کشور توسط اعضای کمیسیون انجام شد که خلاصه ای از این بازدیدها در اعتبارات بودجه‌ای به شورای عالی اجتماعی کشور اختصاص داده شد تا هر نهاد و سازمانی براساس عملکرد بودجه دریافت کند.

9⃣تشکیل سازمان مددکاران اجتماعی

تشکیل سازمان مددکاران اجتماعی، از دیگر اقدامات کمیسیون در سال گذشته بود، مددکاران اجتماعی با توجه به دانش و انباشت اطلاعاتی که در حوزه اجتماعی دارند، می‌توانند نقش بی بدیلی در سیاستگذاری‌های اجتماعی و در عرصه‌های اجرایی برای نهادینه شدن این رویکرد در کنار سایر متخصصان اجتماعی داشته باشند، تشکیل سازمان مددکاران اجتماعی از موضوعات مهم و قابل رسیدگی در سال جاری خواهد بود.